Onze Muziekopleiding: de basis voor jouw geweldige muziekhobby

Muziek maken is een leuke en ontspannende hobby die je tot in lengte van jaren kunt blijven beoefenen. Misschien weet jij al precies welk instrument je wilt gaan bespelen. Mogelijk twijfel je nog tussen meerdere instrumenten. Of misschien weet je zelfs helemaal nog niet wat al die instrumenten voorstellen. Dat kan natuurlijk. 

Kom dan gewoon eens een keertje kijken en luisteren bij een repetitie, dan vertellen we je ook meteen wat over de verschillende instrumenten (en misschien kun je zelfs al wat uitproberen). Kijk voor de repetitiemomenten van de verschillende orkesten maar eens op deze website onder het tabblad "Over PHEV". Je bent welkom bij het 'grote' Harmonieorkest of de Malletgroep. Ben je nog wat jonger dan is het leuker om te kijken bij de Opleidingsharmonie.

Het doel van onze opleiding is om je een geweldige muziekhobby te laten beleven. Daarbij leiden we je als leerling-muzikant op om ons Harmonieorkest en de Malletgroep op een kwalitatief niveau te brengen en te houden. Heb je het instrument al redelijk onder de knie, dan kun je in overleg al snel instromen in een orkest en samen met anderen muziek gaan maken.

Je kijgt les van een gediplomeerde docent. Je voortgang wordt getoetst door middel van examens. Over de gehele opleiding kunnen vier diploma’ s behaald worden volgens de HaFaBra richtlijnen (A, B, C en D). Ieder diploma bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkexamen.

 

Aanmelden bij PHEV en jouw muzieklessen

Fijn samen muziek maken doe je door allereerst een muziekinstrument te leren bespelen. Heb je jouw instrument al aardig onder de knie, dan ga je met andere muzikanten ook samen spelen in een orkest. Het mooie van onze harmonie is dat dat allebei kan. Wil je starten met je muziekhobby, dan gaat dat bij ons in twee stappen:

Stap 1. Inschrijven als muzikant bij PHEV. Inschrijving als muzikant bij PHEV doe je door het volledig ingevuld en ondertekend inschrijfformulier en het machtigingsformulier op te sturen. Dit formulier vul je in als meerderjarige leerling, of als ouder/verzorger van een minderjarige leerling. Je mag de ingevulde en ondertekende formulieren inscannen en mailen naar onze secretaris via secretaris@phev.nl en onze coördinator Opleidingen via opleidingen@phev.nl. een overzicht van alle kosten die je kan verwachten als je bij PHEV muziek komt maken vind je in ons jaarlijkse overzicht tarieven.

Stap 2. Aanmelden als leerling. Voor onze muziekopleiding werken we nauw samen met twee muziekscholen: 040Muziek voor de blaasinstrumenten en Rhythm Impact voor de slagwerkers. Beide muziekscholen werken uitsluitend met professionele docenten en bieden diverse mogelijkheden voor lessen en erkende examens tegen relatief lage kosten.

     

 

 

Starten als leerling blaasmuzikant? Dan meld jij (of je ouders, als je nog minderjarig bent) je aan bij 040Muziek met hun Inschrijfformulier Son en Breugel. Op dit formulier staan ook de kosten en voorwaarden voor je muzieklessen vermeld.

Je mag het ingevulde en ondertekende formulier inscannen en mailen naar: info@040Muziek.nl, graag in cc naar onze coördinator Opleidingen: opleidingen@phev.nl. In overleg met 040Muziek start je dan snel met je muzieklessen.

Wil je liever slagwerker worden? Geef dit dan aan op het PHEV-Inschrijfformulier (zie stap 1). Dan brengen wij je in contact met een docent van Rhythm Impact en gaan zij met jou de lessen plannen. De kosten voor de slagwerklessen staan vermeld op het overzicht tarieven van PHEV.

 

 

Wat als je zelf nog geen instrument hebt? Dan leen je dat toch gewoon

Dat is helemaal geen bezwaar. Een groot voordeel van muziek maken bij Harmonie PHEV is dat je een instrument van ons kan lenen. Op het moment dat jij je als blaasmuzikant aanmeldt, kun je van ons (zolang de voorraad strekt, tegen een kleine vergoeding) een blaasinstrument in bruikleen krijgen. Natuurlijk mag je ook een eigen instrument aanschaffen, maar dat hoeft dus niet meteen als je begint met lessen.

Als slagwerker speel je sowieso op een van onze vele slagwerkinstrumenten die we ter beschikking stellen voor de lessen, repetities en uitvoeringen.  

 

De opleiding tot blaasmuzikant via 040Muziek

Deze opleiding start met een basis op de blokfluit. Daarmee leer je hoe je je vingers op een instrument kan plaatsen en hoe je noten moet lezen. Al snel ga je over naar jouw blaasinstrument van keuze. Op dit instrument kun je doorstuderen door examens af te leggen op A t/m D niveau.

De lessen vinden plaats in het Dommelhuis, of een van de basisscholen in Son en Breugel. In een enkel geval, maken we gebruik van een locatie van 040Muziek in de regio.

Op de volgende instrumenten kun je via PHEV bij 040Muziek je blaasopleiding volgen en instromen in een orkest van PHEV:

- Houtblazers: Blokfluit, dwarsfluit, hobo, fagot.

- Koperblazers: klarinet, saxofoon, trompet, trombone, hoorn, bariton/tuba/euphonium.

 

De opleiding tot slagwerker door PHEV, uitgevoerd door Rhythm Impact

De slagwerkopleiding via Rhythm Impact kent een algemene basis tot en met het A-niveau. In het vervolg op dit basisniveau bieden we in overleg met de leerling een passende mix van ritmische en melodische muziek aan. In de slagwerkorkesten geven we in groepsverband uitvoeringen die aansluiten bij de lessen. Als slagwerkleerling kun je dan kiezen voor twee richtingen, waarmee je tot en met het D-niveau examens kunt afleggen. De slagwerklessen vinden allemaal plaats in het Dommelhuis in Son en Breugel.

 

- HaFaBra richting. Denk hierbij aan de kleine trom, timpani (pauken), melodisch slagwerk (marimba, xylofoon, vibrafoon) en multipercussion.

- Drums richting. Hierbij zal aandacht zijn voor elke gewenste stijl zoals pop, rock, latin of jazz - maar ook lezen, interpretatie, techniekstudie, ritmische oefeningen en improvisatie.

 

 

Kosten en voorwaarden

Alle tarieven om bij PHEV muziek te mogen maken staan vermeld op het formulier "Tarieven PHEV". Daar vind je ook de tarieven van de slagwerklessen. De tarieven en voorwaarden van 040Muziek vind je op hun eigen inschrijfformulier voor Son en Breugel. Inschrijvingen, het inschrijfgeld en het bijbehorende lesgeld gelden voor de duur van een volledig lesjaar. Opzegging van muzieklessen is mogelijk tweemaal per jaar en wel voor 1 juli en 1 januari.

 

Muzieklessen volgen met subsidie? De gemeente Son en Breugel betaalt mee!

Onze muziekopleiding wordt gesubsidieerd door de gemeente. Kijk op de site van de gemeente Son en Breugel (www.sonenbreugel.nl), hoe je in aanmerking komt om de opleidinsgkosten flink te verlagen! Dit voordeel kan tot honderden Euro's per jaar schelen. Je vraagt de subsidie zelf aan met een factuur van je opleidingskosten.

 

Heb je interesse om een instrument te leren spelen en muzikant te worden bij de Harmonie van Son en Breugel, of heb je nog vragen over bijvoorbeeld lesnemen? Dan kun je altijd contact opnemen met onze coördinator Opleidingen, Marinka van der Zanden via 06 -  2943 7436 of via  de mail opleidingen@phev.nl.

 

 

 

Informatie bijgewerkt t/m 20-03-2023