Het Harmonieorkest, bruisend en veelzijdig op hoog niveau

Als grootste orkest het kloppend hart van Pro Honore et Virtute. Aanvankelijk opgericht als fanfare, maar vanaf 1987 een echt harmonieorkest. Het Harmonieorkest staat sinds maart 2017 onder leiding van dirigent Johan Smeulders en bestaat uit zo'n 65 vaste muzikanten op meer dan 20 verschillende instrumenten. Het Harmonieorkest presenteert zich zeer regelmatig met bijzondere evenementen, concerten en serenades in het dorp en de regio en neemt deel aan concertwedstrijden. In 2011 gepromoveerd naar de 1e divisie van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en heeft zich daar eind 2016 met een eerste prijs prima gehandhaafd. Op basis van een meerjarenplan ontwikkelt het Harmonieorkest zichzelf verder met afwisselende optredens en een gevarieerd muziekaanbod.

Het Harmonieorkest repeteert iedere donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in het Dommelhuis in Son. Ervaren muzikanten die interesse hebben in de Harmonie en die graag meespelen zijn van harte welkom om eens kennis te maken. De sfeer tijdens de repetities is ontspannen, maar er wordt daarnaast behoorlijk gedisciplineerd gerepeteerd waarbij hard gewerkt wordt aan de zwaardere stukken. Het Harmonieorkest speelt afwisselend repertoire van klassiek tot modern, smaakvolle amusementsmuziek en bewerkingen van hedendaagse arrangeurs. Het streven is om naast de terugkerende evenementen elk jaar ook meerdere unieke concerten te kunnen geven, zo mogelijk in combinatie met andere muziek- en cultuurverenigingen. Door de verbinding aan te gaan met onder andere collega orkesten, solisten en zang, maken we de mooiste muziek. 

 

Enkele hoogtepunten uit de recente geschiedenis van het Harmonieorkest:
 

Maestro Son en Breugel 2017. Een voor Son en Breugel uniek concert in Cafe Restaurant de Zwaan. Zes bekende dorpsgenoten betraden het podium om het Harmonieorkest te dirigeren en door een vakkundige jury beoordeeld te worden voor de titel "Maestro Son en Breugel 2017".  Na een geweldige avond en een spannende strijd was het uiteindelijk Kristel Pols-Engel die zich kroonde met de titel.

Bondsconcours Zutphen 2016. Met een totaalscore van 88 uit 100 punten gemiddeld heeft de Harmonie zich onder leiding van dirigent Martien Maas met glans weten te handhaven in de eerste divisie als hoogst bereikbare klasse van amateur-orkesten. "Dynamisch is het orkest erg goed in balans, een uitzonderlijk ritmisch samenspel. Deze Harmonie maakt hier erg mooi muziek." staat te lezen in het juryrapport. Dat de Harmonie met het prachtige stuk Sidus de drie-koppige jury en het publiek echt heeft weten te raken blijkt wel uit een opmerking van een jurylid nadat hij zijn eerste indrukken op papier heeft gezet: "Dit gaat erg goed zo! Ga even luisteren nu". Voor het concourswerk Sidus werd dan ook 91 punten gescoord.

Remember September 2017De grootse viering van 70-jaar bevrijding van Son en Breugel met een openlucht concert op het Kerkplein zonder weerga. Muziek speciaal bij elkaar gebracht in bijpassend thema. Een geweldig concert en een eye-opener voor velen uit Son en Breugel en de regio. "Prachtig dat we zo'n mooie Harmonie hebben, die dit allemaal kan."

Promsconcert Harmony in Stars 2012100-jaar Harmonie Pro Honore et Virtute, dat moest gevierd worden! En dat hebben we gedaan. Met een prachtig promsconcert in de grote tent op het Kerkplien van Son. Een fantastische avond met muziek, zang, dans en show. Er werd geluisterd, meegzonegn en volop gedanst op populaire muziek. Het Harmonieorkest als begeleider van artiesten als Karin Bloemen, Jamai, Linda Smeets, Madelein Maas, Aris Weel en Leonie van Laarhoven. Maar ook prachtige instrumentale nummers als Harmonieorkest zelf, met solisten op de piano en samen met het koor Sincere.

Concoursen en bondswedstrijden al weer wat langer geleden:

In 1996 nam het Harmonieorkest voor het eerst deel aan een Bondsconcours als harmonie en wel in de eerste afdeling. Het Harmonieorkest behaalde tijdens dit concours direct een eerste prijs met promotie en lof der jury. Promotie naar de afdeling uitmuntendheid was een feit. Naar aanleiding van deze prestatie heeft het Harmonieorkest deelgenomen aan de Landskampioenschappen in Drunen en hier behaalde ze een eervolle tweede plaats met slechts anderhalf punt verschil met de uiteindelijke kampioen.

Op 21 november 1999 heeft het Harmonieorkest deelgenomen aan de bondswedstrijden te Etten Leur en in de afdeling uitmuntendheid. Uitgevoerd werden als verplicht werk Ukrainian Rhapsody van Franco Cesarini en als keuzewerk Overture to a new Age van Jan de Haan. Voor Ukrainian Rhapsody behaalde het orkest 162 punten en voor Overture to a new Age werden 170 punten gescoord. Totaal 332 punten en een eerste prijs met promotie naar de ereafdeling en lof der jury.

Dit resultaat gaf aanleiding om deel te nemen aan de kampioenschappen op 9 April 2000 te Venlo. Het orkest werd in de afdeling uitmuntendheid Landskampioen met 309 punten. Op 16 december 2003 heeft het Harmonieorkest weer deelgenomen aan de concertwedstrijden te Etten-Leur. Men behaalde in de ere afdeling 83,66 punten en tevens het hoogste aantal punten van deze concertwedstrijden. Op 16 januari 2004 werd er deelgenomen aan de FKM kampioenschappen te Venlo. Hier behaalde men een tweede plaats met 83,83 punten achter Harmonie Concordia uit het Limburgse Treebeek. In november 2007 is deelgenomen aan de concertwedstrijden in Veldhoven waar 82,03 punten werden gehaald.

 

Informatie bijgewerkt t/m 01-12-2022